select language/region

30 jaar

Wereldwijd de enige fabrikant van mobiele telefoons met een totaalconcept voor ouderen

30 jaar emporia: vanuit de garage naar meer dan 30 landen wereldwijd

Eenvoud zet de toon. De Oostenrijkse onderneming ontwikkelt, ontwerpt en produceert gebruiksvriendelijke smartphones, mobiele telefoons met toetsen en apps gericht op ouderen. In dit specifieke marktsegment neemt het bedrijf het met succes op tegen wereldconcerns als Samsung en Apple. Tot dusver werden er 15 miljoen mobiele telefoons verkocht.

 

Op 29 april 1991 richt de ingenieur Albert Fellner emporia Telecom op.  In die tijd is het bedrijf nog gevestigd in de garage van zijn ouderlijk huis in Linz (Oostenrijk). Albert Fellner importeert eenvoudig te bedienen telefoontoestellen, antwoordapparaten en faxapparatuur, die hij distribueert aan de vakhandel voor elektronica.

 

“De gebruiksvriendelijkheid was en is tot op de dag van vandaag een van de meest opvallende kenmerken van alle apparaten van emporia,” zegt Eveline Pupeter, die sinds twee decennia directrice van emporia Telecom is en het bedrijf sinds 2015 bezit.

 

Kort na de eeuwwisseling naar het nieuwe millennium rondde emporia haar ingrijpende organisatorische verandering af. Voortaan blikt het bedrijf de toekomst tegemoet als ontwikkelaar, designer en producent voor mobiele telefonie.

 

“We beseften al snel dat de gangbare mobiele telefoons maar beperkt afgestemd waren op de wensen van oudere mensen. Daarom hebben we actief bejaardentehuizen bezocht om in gesprek met de bewoners uit te vinden aan welke eisen een mobiele telefoon moet voldoen om geschikt te zijn voor ouderen,” vertelt de directrice.

 

De belangrijkste parameters van toen gelden nu nog: een eenvoudig, goed te bedienen menu, goede leesbaarheid en uitstekend geregelde luidsprekers, grote toetsen (dan wel bedieningspanelen), robuustheid en een noodknop voor alle zekerheid. Eveline Pupeter: “Ook tegenwoordig zijn nog alle mobiele telefoons met toetsen en elke smartphone van emporia voorzien van de gepatenteerde noodknop. Zekerheid en persoonlijke veiligheid blijven heel belangrijk voor oudere mensen.”

 

In 2015 verschijnt de eerste – speciaal voor de behoeften van de doelgroep 65+ ontwikkelde – smartphone van emporia op de markt. “Dat was een enorme sprong voorwaarts in onderzoek en ontwikkeling,” licht Eveline Pupeter verder toe. “De nauwe samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstellingen als Cambridge, het Massachusetts Institute of Technology of de Johannes-Kepler-universiteit in Linz hebben ons daarbij enorm geholpen.”

 

Eenvoudig, maar technisch state-of-the-art

Inmiddels is alweer de vijfde generatie smartphones op de markt. De emporiaSMART.5 overtuigt met een drievoudige camera voor fraaie foto’s, een bliksemsnelle Oktacore-processor en de intelligente smartcover. “Ook al zijn onze telefoons eenvoudig en enorm gebruiksvriendelijk, op technologisch gebied zijn ze natuurlijk absoluut state-of-the-art,” benadrukt Eveline Pupeter.

 

Naast de productie van gebruiksvriendelijke smartphones, apps en mobiele telefoons met toetsen ontwikkelt emporia sinds een paar jaar speciale trainingen voor ouderen en leidt zelf smartphone-trainers op. “Wij zijn over de hele wereld de enige onderneming die met telefoontoestellen voor ouderen, trainingsconcepten en een uitgebreid trainingsboek gericht een totaalconcept aanbiedt voor de doelgroep 65+,” is de stellige overtuiging van Eveline Pupeter.

 

Bij emporia werken 110 hooggekwalificeerde medewerkers.  Er werden al meer dan 15 miljoen mobiele telefoons en ruim twee miljoen telefoons met vaste aansluiting verkocht. De hoofdvestiging van de onderneming bevindt zich in het Oostenrijkse Linz aan de Donau. Andere vestigingsplaatsen zijn Brussel, Frankfurt, Londen, Milaan, Parijs en Shenzhen (China).

 

Onze belofte: de toekomst is eenvoudig

30 jaar na de oprichting van de onderneming staat naast het logo de slogan “Eenvoud is het nieuwe smart”. Staat deze uitspraak werkelijk symbool voor de inhoud? “Ja,” garandeert Eveline Pupeter, “wat we ook uitvinden, ontwerpen of produceren, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid staan voorop. Volgens ons heeft eenvoud de toekomst en daarom spreken wij de belofte uit: de toekomst is eenvoudig.”

plusXaward Best Brand 2021